Sådan planter du påskeliljeløg

Påskeliljeløg som er en af de mest kendte liljer herhjemme. Påskeliljer skal plantes om efteråret før vinteren fryser jorden til. Herved får rødderne som spirer ud fra løget mulighed for, at udvikle og forgrene sig under jorden. Placer dem 10-15 cm. nede i jorden og med 10 cm. mellem hvert påskeliljeløg. Påskeliljerne kan godt tåle, at der er trængsel om pladsen.

Du kan vælge at bruge en lille smule gødning, men det er ikke strengt nødvendigt for, at du om foråret vil have de flotteste påskeliljer spirende i din have. For allerede etablerede bed, kan du sprede gødningen på toppen af jorden.

Påskelilje

Påskeliljerne vokser godt i skyggen, så har du for eksempel et træ, som giver lidt skygge, så vil dette være et oplagt sted, at plante dine påskeliljeløg.

Når blomstringen er overstået om foråret, så lad planterne gro indtil de dør af sig selv. Op til 50 % af vægten på påskeliljeløget vil efter blomstringen være væk. Den manglende masse, er jo brugt til at skabe selve blomsten. Tiden efter blomstringen bruger påskeliljen til, at gemme ny energi i sit løg til næste år. Hvis du gerne vil fjerne de døde plantedele, så kan du rykke dem af ved at holde fast i løget, eller sno dem af.

Skal du ud for at købe påskeliljeløg, så vælg de største løg du kan finde. Størrelsen har stor betydning for, hvor mange blomster påskeliljeløgene sætter. Hvis du køber dem for små så kan du risikere, at løget måske kun sætter en knop eller måske ingen overhovedet.

Løgene er altid i vækst, selv når de ikke er i jorden. Plant derfor Påskeliljeløg hurtigst muligt efter købstidspunktet.

Lignende artikler:

Påskeliljen er her snart!

De underskønne påskeliljer, som er en af de mest kendte liljer herhjemmer, er blandt de første blomster til at blomstre om foråret. Med påskeliljerne spirende op fra jorden ved man, at vinteren omsider er ved at slippe sit jerngreb om naturen. En dejlig fornemmelse af, at sommeren snart er over os er svær at undslippe.

Navnet ‘Påskelilje’ tager sit udgangspunkt i blomstringstidspunktet for liljen der normalt er indbegrebet af Påsken. Påsken ligger dog forskelligt hvert år og kan variere fra midten af marts til midten af april, hvor påskeliljen har sit blomstringstidspunkt.

Påskelilje

Påskeliljen er kendetegnet ved sit trumpetagtige udseende, og er en del af Narcissus familien, som er en staude der overvintrer ved hjælp af sine løg gemt nede i jorden under sneen. Selve bladene er liljeformede eller skeformede. Bladranden er hel med en afrundet bladspids. Begge sider af bladene er blågrønne. Hver enkelt stængel bærer en enkelt blomst, der for det meste er gul. Farverne spænder dog fra gul-hvide, gule-orange, hvid-orange, pink til lime-grøn. Midten er omgivet af en ring af blomsterblade hele vejen rundt.

Påskeliljer er en konstant tilbagevendende blomst, hvoraf der kendes mindst 50 forskellige arter og derudover et utal af hybrider.

Påskeliljer nemme at dyrke. Smid et par i dit blomsterbed om efteråret og Voila – du har de flotteste påskeliljer om foråret. Vælg kvalitetsløg som ikke er udtørrede. Jo større løget er, jo større vil påskeliljen blive til foråret. Grav løgene op efter et par år, adskil og genplant dem.

Tip: Man kan uden problemer plante påskeliljerne indendørs i en potte. Derfra gør de sig skønt i en smuk vase.

Vidste du, at egern og andre gnavere ikke kan lide smagen af løgene i Narcissus familien? Det er ikke tilfældet med andre blomstrende løg. Selve planten er særdeles giftig og saften hudrirriterende. Løget indeholder oxalsyresalte som er skarpe krystaller der kan medføre smertefulde sår. Påskeliljer er på trods af dens giftige egenskaber, særdeles udbredt herhjemme.

Lignende artikler: